Menu Sluiten

Lachgas

Voor kinderen die onder normale omstandigheden toch niet goed te behandelen zijn biedt lachgas een hele goede oplossing. Dit is een geheel veilige manier om het kind onder bewustzijn te behandelen, maar waarbij de prikkels niet zo intens worden beleefd.

Wat is lachgas?

Lachgassedatie is een absoluut veilig en vertrouwd hulpmiddel, waarbij de patiënt continu bij bewustzijn blijft. Met behulp van een neusmasker krijgt de patiënt een mengsel van zuurstof en lachgas toegediend, het inademen hiervan geeft een kalmerend en rustgevend gevoel. Mede hierdoor kan een tandheelkundige of andere medische behandeling zonder stress plaatsvinden. Het werkt binnen een paar minuten en na het stoppen van de toediening is het snel uitgewerkt. Uw kind heeft er weinig last van. Het is geschikt voor kinderen boven de 2 jaar.

Voor wie is het geschikt?

In principe kan lachgassedatie toegepast worden bij ieder type patiënt, in het bijzonder is het een zeer doelmatig hulpmiddel bij de volgende doelgroepen:

  • mensen met angst voor een tandheelkundige of andere medische behandeling
  • kinderen die angstig en of gespannen zijn voor tandheelkundige of andere medische behandeling
  • kinderen die moeilijk stil kunnen zitten en onrustig zijn tijdens een tandheelkundige of andere medische behandeling
  • kinderen met verhoogde braak en kokhalsreflexen
  • kinderen bij wie stress beter vermeden kan worden
  • kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking

Hoe gaan wij te werk?

Tijdens de lachgastoediening is uw kind wakker. Lachgas geeft een prettig en ontspannen gevoel.  Wanneer uw kind opziet tegen de behandeling, neemt het gevoel van angst af en voelt hij of zij zich rustiger. We dienen het lachgas toe door middel van een kapje. Uw kind hoeft er niet nuchter voor te zijn. Van tevoren mag het dus gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat het tijdens de toediening stil is in de kamer zodat uw kind zich kan richten op de afleiding en zich kan overgeven aan het dromerige gevoel. Alleen de tandarts die het lachgas toedient, praat tegen uw kind, de andere aanwezigen zijn stil.

Bij lachgassedatie krijgt een patiënt via een neus- of mondmasker een mengsel van zuurstof
en lachgas toegediend. De hoeveelheid zuurstof in dit mengsel is minimaal 50%. Vervolgens
kan het percentage lachgas in dit mengsel langzaam worden verhoogd door de
behandelaar, tot het optimale percentage lachgas in verhouding tot zuurstof (ofwel de
optimale concentratie van het mengsel) wordt bereikt. De patiënt zal zich op dit optimale
niveau een stuk rustiger en ontspannen voelen, maar blijft wel bij bewustzijn.

De tandarts die het lachgas toedient, heeft de leiding. Hij of zij bepaalt wanneer er genoeg effect is bereikt. Zodra de tandarts klaar is met zijn of haar behandeling, stoppen we de toediening van het lachgas. Uw kind krijgt nu nog 5 minuten zuurstof via het kapje. Daarna is het klaar. Het duurt enkele minuten voordat het lachgas is uitgewerkt.